Ramona Bruynseels (AUR): Încă o măsură injustă pentru români luată de coaliția de guvernare! Redevențe mici pentru cei care exploatează resursele României!

Share:

„Guvernul a decis să indexeze cu valoarea inflației din 2022 redevențele miniere pe motiv că acestea trebuie aduse la o valoare mai apropiată de valoarea de pe piața liberă. Totul bine, problema este că acele companii străine care au inserat în contractele lor clauze prin care se interzice o astfel de indexare nu vor fi impactate de această măsură.”, susține Ramona Bruynseels, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al AUR. Ea susține că măsura este doar aparent una benefică României pentru că foarte multe companii rămân cu redevențele actuale statuate prin contractele avute cu statul român.

AUR vine cu propuneri care să corecteze situația, anunță oficialul AUR: ”În același timp, celelalte companii care au în curs de desfășurare un contract de concesionare, la fel, au libertatea să aleagă dacă vor plăti taxele mărite doar dacă concesionarii sunt de acord. Tocmai de aceea, AUR consideră că această măsură va fi totalmente ineficientă și totodată este injustă pentru poporul român. Tocmai de aceea am inițiat două proiecte legislative prin care propunem modificarea a două legi esențiale, respectiv Legea minelor, Legea 85/2003 și Legea 238 din 2004 privind exploatările petroliere. Propunerea noastră este menită a crește veniturile de la bugetul de stat, a găsi astfel o supapă și o modalitate de a elibera presiunea deficitului comercial care există acum și care a mutat povara fiscală pe umerii oamenilor corecți din România, care intenționează și care vor să dezvolte în continuare o afacere în țară.

Ce propunem noi mai exact? Am să vă dau cu titlu de exemplu: – valoarea redevențelor trebuie cel puțin dublată sau triplată și asta se justifică prin faptul că materia primă este o resursă care bineînțeles că nu se regenerează și care până la urmă este a cetățenilor români; pentru că ea se află în solul și subsolul României, teritoriu care aparține cetățenilor români; – apoi, valoarea taxelor pentru explorare, prospecțiune și exploatare va crește de circa 7 ori și asta din același motiv, pentru că un consum și o explorare a resurselor naturale aduce beneficii imense celor care fac aceste lucruri, și de aceea costul trebuie să fie unul corect și să se transforme în beneficii pentru poporul și cetățenii români.

Noi mergem pe mărirea acestor taxe și a redevențelor, mergem pe securizarea unei sume minime, în același timp pe mărirea amenzilor care se vor da titularilor de licențe în acest sens, cei care nu respectă obligațiile prevăzute prin contracte și bineînțeles indexările care trebuie să fie aliniate inflației din fiecare an. Venim cu mecanisme clare, menite să aducă miliarde de euro la bugetul de stat, și să facem dreptate socială încă o dată pentru acei români care vor să construiască, să facă ceva în România, și în acest moment printr-o măsură injustă a guvernului, prin acest pachet de măsuri fiscale sunt puși efectiv în pericol, în timp ce companiile străine și cei mai șmecheri reușesc să scape și să plătească puțin prin astfel de inginerii legislative. Vă mulțumesc!”, a spus ea în cadrul unei declarații.

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/ramona-bruynseels-aur-inca-o-masura-injusta-pentru-romani-luata-de-coalitia-de-guvernare-redevente-mici-pentru-cei-care-exploateaza-resursele-romaniei_3102429.html

Categorie: Știri

Ioana Ramona Bruynseels